Pages

Thursday, January 2, 2014

"Ok dah terupdate"

Aku boleh mencatatkan apa apa saja di dalam blog picisan cinnamon, resepi,keluarga,nasihat,dan isu-isu semasa...tapi aku di larang sama sekali untuk mencatatkan yang menunjukkan rasa bangga diri,kekayaan,makan di tempat-tempat orang berduit,atau melancong.kadang-kadang aku terlepas juga oleh kerana nafsu..susahnya nak menjaga hati..kadang bila sudah terupdate rasa menyesal pula..ada terbit rasa menyesal bila kongsi kejayaan anak-anak,pandai masak kononya,tapi itulah kita, blogger.

Tapi aku tak menyesal kalau buat n3 mengenai agama,aku rasa puas sangat-sangat..walau aku bukan ustazah..aku hanya surirumah macam saidatina fatimah az-zahra walau aku bukan saidatina fatimah az-zahra.
aku ibarat bila berada di tengah orang ramai,orang tak akan perasan pun akan adanya aku...kalau aku kehabisan gas,seolah-olah akulah yang mengangkat gas tu hingga ke dapur,kalau singki rumah bocor seolah-olah akulah yang membaikinya,aku akan khabarkan pada suami aku dah buat itu ini dengan rasa happy sebab suami tak perlu susah-susah lagi...


aku wajib ikut perintah suami...bila dia kata..'tak payahlah'..!

tidak ada kena mengena dengan yang hidup atau mati..semua kerana "AKU"
"tak suka jangan komen.. abaikan saja..

-Jadikan blog sebagai tempat untuk menyebarkan ilmu dan sesuatu yang bermanfaat yang bukan hanya kepada individu tetapi juga kepada masyarakat. Ilmu yang disebarkan bukan hanya bermanfaat kepada diri sendiri tetapi juga kepada komuniti.

-Tidak menipu dalam penulisan di blog.

 -Elakkan daripada menulis sesuatu yang membawa kepada kemaksiatan. Kalau boleh, tulis mengenai sesuatu yang mendekatkan diri kita kepada Maha Pencipta.









21 comments:

  1. manusia...kalau tersilap tu mmg x dinafikan ttp kalu boleh dielak/dikawal tu lbh baik kn

    ReplyDelete
  2. tapi kadang2 bila kita update, kita takde niat pon nak menunjuk ke apa kan, tapi orang akan memikirkan begitu pulak kan. huhu. niat hanyalah nak share je. huhu

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah..isteri memang kena taat pada suami walaupun dalam perkara2 yang kita rasa kecil, taat itu indah.

    Jangan rasa bersalah Nor, kadang2 perkongsian kejayaan anak-anak adalah perkongsian rasa bahagia kita,sepatutnya disambut rasa bahagia juga oleh orang lain.

    ReplyDelete
  4. Insya Allah dear.....blogwalking,jemput ke follow blog saya..http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Kakak ada merasakan apa yg Nor perkatakan di sini dan pernah jadikan satu puisi pada N3 kakak tak lama.

    Akur bila jadi blogger mencari satu pengisian tapi ada rasa bimbang juga kalau tersisip hasutan yg membawa kemurkaanNya.

    Mencari ilmu lebih berbanding memberi ilmu..

    ReplyDelete
  6. Ayat tak lengkap Nor...
    Mencari ilmu lebih mudah berbanding memberi ilmu..

    ReplyDelete
  7. Ye kak zakie, nor dah baca puisi akak..terkesan juga.....tq kak ingat mengingati..

    ReplyDelete
  8. Saya baca kebanyakan enti K.Nor
    Dan bagi saya semua positif

    ReplyDelete
  9. insya-Allah.. terima kasih kerana mengingatkan aiza..

    ReplyDelete
  10. deep meaning sis..
    itulah membaca entry ni
    buatkan saya fikirkan dgn mendalam..
    sama ada ingin menunjuk atau berkongsi..smuanya bergantung kpada pandangan masing.. tapi asasnya smuanya harus bersedahana :)

    ReplyDelete
  11. kadang2 risau juga apa yang di update disalah ertikan..
    hanya ingin berkongsi saja..
    ehehehee

    ReplyDelete
  12. bagus tu.mmg kita takde niat nak menunjuk kan...bagi saya menulis di blog ni lebih kepada macam kita menulis diary...menyimpan kenangan gitu.bezanya ia boleh juga dibaca oleh insan lain. so mungkin ada catatan kita yang memberi kebaikan n panduan pada org lain..in sha allah.mintak jauh dari rasa sombong diri

    ReplyDelete
  13. semoga tahun ini lebih bermakna bila menjadi blogger yg semakin dewasa dalam penulisan. cewahh terpanjang pula komen.

    ReplyDelete
  14. betul tu kak nor, niatkan membuat blog kerana nak memberi maklumat dan ilmu kepada orang lain. Saya pun manusia yang tidak sempurna juga. Tapi saya niatkan cerita-cerita melawat atau pergi kemana-mana itu sebagai panduan untuk orang lain. Orang yang suka beriak-riak tentang anaknya, tentang perniagaannya, tentang masakkannya, tentang keluarganya, adakah di memperolehi keberkatan? Semoga saya dan kaknor dan blogger kawan-kawan kita bukan tergolong dalam golongan yang riak lagi sombong

    ReplyDelete
  15. betul kaknor. saya ada terfikir juga sebab nanti kalau kita dah takde tulisan kita yang baik-baik dan bermanfaat kepada orang akan menyumbangkan sikit sebanyak saham untuk kita.

    ReplyDelete
  16. assalam knor..pada saya nak kongsi macam resepi tu tak salah, saya suka..sebab banyak dapat resepi kuih-muih dari sini,Alhamdulillah

    dan saya setuju dengan seorang teman blogger,setiap apa yang kita tulis ini akan dipertanggungjawabkan di sana nanti..

    ReplyDelete
  17. Teguran Allah kdgkala disampaikan melalui teguran manusia ....

    ReplyDelete
  18. Moga apa yg dikongsikan itu bukan berniat menunjuk.... kan Knor...cuma berkongsi dan pendapat tak lebih dpd tu!

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)