Pages

Thursday, July 21, 2011

Barbie..selamat hari jadi iman..


Hari ni sempena hari jadi anak yang ke tiga,Iman Soffea,baru je masuk tujuh tahun.
Nak cerita sikit tentang Iman Soffea ni,yg dia ni suka sangat warna pink,semua benda nak warna pink,kadang -kadang tolak juga,sebab dah tak larat dengan warna tu..dah lah kakak sulung dia masa kecik-kecik pun suka warna pink,sekarang tak suka dah, sebab dah anak dara pun,pandai pulak dia kata gedik sapa yg suka warna pink...
Ada satu lagi yg Iman soffea ni suka Barbie doll,ada la dua tiga kat rumah yang saya belikan,termasuklah pemberian orang..tapi patung tak boleh hias-hias dalam rumah,letak dalam almari ke,tak boleh,nanti malaikat rahmat tak masuk rumah..so anak-anak pandai,di simpannya dalam kotak aje,kalau nak main baru keluarkan,selalunya bergelimpangan lah..
Sebenarnya nak cerita sikit pasal sejarah Barbie doll ni,patung  ni ialah gadis jelita yang moden,bergaya mempunyai beribu-ribu koleksi pakaian yg cantik,teman lelaki yg tampan n macam-macam lagi.patung Barbie ni kelihatan sempurna tapi hakikatnya dia hanyalah anak patung! Nak tau tak sapa yg memperkenalkan anak patung ni kepada dunia?
Ruth Handler lah pengasasnya,Syarikat alat permainan terkemuka yg mengeluarkan patung Barbie.Nattle merupakan orang yang bertanggungjawap mencipta reka bentuk anak patung Barbie ni.
Sewaktu memperkenalkan kpd umum,Barbie merupakan anak patung yg berpakaian fesyen remaja,tapi kontroversi tercetus apabila ramai yang mempertikaikan ukuran badan Barbie iaitu 36,18,38 tak relevan langsung dgn ukuran manusia normal.
Macam mana pun patung Barbie tetap dapat sambutan dan akhirnya pd tahun 1969 buat pertama kalinya Barbie mempunyai sepasang kaki yang boleh di bengkokkan dan tangan yang boleh di gerakkan.
Nak tahu siapa yang bagi namanya?Pencipta anak patung ini,Natle mengambil nama Barbie sempena nama anak perempuannya iaitu Barbara.Nama "kekasih" kepada Barbie,iaitu Ken pula di ambil sempena nama anak lelaki Ruth.Kini setelah beberapa puluh tahun di perkenalkan dan menjadi 'kegilaan"di seluruh dunia.Anak patung Barbie ni sudah di jual dalam berbagai-bagai rupa,warna dan pilihan nama yg menarik,karakter patung Barbie juga di perkenalkan watak dalam filem,Antara yang anak-anak suka dan mendapat sambutan hebat ialah Princess Aurora.
Sebenarnya tak penting pun untuk kita,ambil tahu sejarah patung ni..yang kita perlu tahu ialah kerja keras mereka,berusaha mengeluarkan produk yg di minati  seluruh dunia.

SELAMAT HARI JADI IMAN,SEMOGA MENJADI ANAK YANG SOLEHAH..LOVE YOU FOREVER..

2 comments:

  1. kek google je tu..tak sempat lg nak buat hehe,terima kasih berkunjung ke blog saya..

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)