Tak tahu nak buat n3 mengenai apa..nampaknya resepi lagi le...moh le kita....
Bahan-bahan:
kek coklat atau vanila kek
puri peach dan puri strawberry
pisang/atau buah apa-apa pun..
120gm Coklat Putih ('bittersweet' atau 'semisweet' – dipotong ketulan)
2 biji Telur Kuning (saiz besar)
60gm Gula Halus
½ sudu kecil Vanila
250 ml ‘Whipping’ Krim
Hiasan:
'Whipped' Krim
Cara-cara penyediaan:
Panaskan periuk bersama 50ml krim.
Sementara itu, dengan menggunakan periuk 'stainless steel' bersaiz sederhana yang telah dipanaskan, masukkan ketulan kecil coklat dan kacaukan ia sehingga coklat itu cair dengan sempurna.
Selepas itu, masukkan coklat cair tadi ke dalam krim yang dipanaskan.
Pada masa yang sama, pukul telur kuning dan campurkan ia ke dalam bahan-bahan tadi. Gaul sehingga sebati. Tutup dan masukkan ia ke dalam peti sejuk untuk sementara.
Sementara bahan-bahan tadi menyejuk, pukulkan 'whipping' krim di dalam bekas yang lain bersama gula dan extrak vanila sehingga ia menjadi adunan yang lembut.
Kemudian, keluarkan bahan yang telah disejukkan tadi. Kacau ia dengan perlahan dan masukkan 2 sudu penuh 'whipping' krim ke dalam campuran coklat tadi untuk cairkan warnanya.
Kemudian salutkan baki 'whipping' krim ke dalam campuran coklat dan gaulkan secara perlahan sehingga sebati.
Akhir sekali, letakkan 'mousse' coklat dengan menggunakan sudu dan masukan ia ke dalam mangkuk atau gelas untuk 6 hidangan mengikut citarasa. Tutup dan sejukkan untuk beberapa jam.
selang selikan buah peach dengan mousse.. puri..juga kek coklat..
hias dengan walnut atau sebagainya...yg boleh di makanlah..saya cuma letakkan pisang..sebab itu aje yang ada ...
p/s resepi sendiri citarasa sendiri...
selalu ada resep baru Knor, ...trims resepnya.
ReplyDeletesesuai untuk jamuan ni ..
ReplyDeletewallaaaaa...akk nk sepinggan! ;-)
ReplyDeleteKhai♥Rin : anies -kalau sepinggan kena tunggu raya le anies..
ReplyDeleteok craving huhuhu
ReplyDeleteterima kasih...
ReplyDeleteNor pandai nak mengolah mestilah jadi apa pun bahan yg diberikan.
ReplyDeletesedapnya...... pandai betul awak masak... macam2
ReplyDeletemesti sedap ni!
ReplyDeleteserius nampak sedap...klu duduk dekat2 umah knor harus saya main order jer nih..
ReplyDeletesalam kunjungan akak, lama tak jenguk ke sini maklumlah sy dh lama tk online...
ReplyDeletesedapnya tgk coklat mousse ni... rasa lapar pulak bila tengok, hehehe
waaahhh..nak suh syarul pindah dekat ngan umah akak la kalo macam ni............!!!
ReplyDeleteBarulah saya tau rupa2nya pisang ni boleh dibuat mcm2 resepi, yg saya tau masak pengat dgn gulai saja....
ReplyDeletebagus...bagus Knor...idea yg baik
perghhh....memang menggoda.
ReplyDeletewow!!
ReplyDeletesedapnya...
bila la dapat merasa ni..
ehheehehe
Boleh cuba jugak ni Knor ...
ReplyDeletewallahhh...teringin pulak!
ReplyDeletenk try la, nmpk cam mudah tp ntah jadi ke tak
dh le kita x pandai hihi
menarik sungguh bende ni. craving je bile tgk. tapi tgk care buat mcm susah je. hahaha. sbb tak bese main dgn krim kot. :)
ReplyDelete