Ternyata hainom OKje..... tersilap,tak buat entri kek hari ni,tapi knor rajin sikit nak bagi resepi super sedap.memang knor pakar buat kek bak kata kak zakie,
bukan aku yang kata tau..aku cuma aminkan saja,kata-kata itu satu doa...kan.
Bahan untuk kerabu mangga
Mangga harum manis yang sedang-sedang masak anggaran dua biji
7 biji cili padi kampung,pedas merepek sungguh tapi super sedap
1 biji limau nipis (jus)
1/2 biji bawang besar ( hiris nipis)
sos nampla (sos ikan)
garam
gula
cashewnut (kacang mete)
udang kering (kedua bahan ini di goreng tanpa minyak dan di tumbuk kasar)
pilih le ikan apa nak,yang kat atas tu ikan siakap di belah belakang..tak reti suruh aje apek tu tolong siangkan..basuh bersih letak garam dan tepung jagung.di goreng dalam kuali yang panas...barulah garing dan ranggup..
kerabu mangga yang digaul kesemua bahan campak-campak aje atas ikan goreng tadi...makanlah dengan nasi panas berkuah green curry fish head...nanti hamba bagi resepinya ye..
tak pernah KA buat lagi, tq share resepi ni untuk dicuba2 nanti !
ReplyDeleteBila tengok kek yg cantik nampak kepakaran kek. Bila tengok kerabu nampak kepakaran kerabu pulak.
ReplyDeleteAnakanda Muhammad... untunglah awak makan sedap selalu:)
kecur dah air liur ni... mane nk cari kerabu mangga petang2 ni.... huhuhu...
ReplyDeleteermm nampak gaya rezeki petang ni mmg baik punya..pi jengah yatie,terhidang asam pedas senangin..pi sini pulak siakap kerabu mangga..betambah-tambah lapor rasanya..biasanya siakap sweet sour je..nampak macam sedap tu knur..mesti lemakkan! sbab guna gajus :)
ReplyDeletePernah dengar ni.tapi tak pernah buat.ish..mcm eden nak torai la
ReplyDeleteHehe....eleh walau salah tekaan okje semalam....tapi lepas entri ni ada entri kek Muhammadkan....saja tak mo bagi tekaan okje tepat hehe...
ReplyDeleteMmg sedap banget tu tu Knor...sos nampla tu jenuh gak cari yg logo halal malaysia Knor....kat ne ada yek?
hainom OKje-heheh,knor guna logo knife..di yakini halal.
ReplyDelete