Basuh bersih..masuk dalam kuali..kuantiti satu pokok pun boleh...heheh..masak sampai dia lembik.
minta rumah jiran pun tak apa juga dari membusuk aje buah tu..kan
google
sumber resepi dari fb
cili dengan bawang di kisar..ikan bilis pasti yang berkualiti ...tak masin sangat le...di basuh bersih
renehkan sampai naik minyak..letaklah garam,gula secukup rasa ye...
gini le rupanya....eemmmph sedapnya..seminggu makan lauk ni pun ok...
kecur air liuq kak, dulu arwah mak saya suka masak ni.. kat belakang umah ayah saya tanam pokok belimbing buloh ni... lagi2 letak dalam lemak cili api... fuh sedap tahap fengsan...
ReplyDeleteblom pernah makan sambal ngan belimbing nie..tp kalau yg akak buat mesti sedap kan..:)
ReplyDeletesedap tu makan dengan nasi panas2 and telur dadar. fuhhhh
ReplyDeletemiza x pnh mkn belimbing buluh ni k.nor..
ReplyDeletesy, apa jua masakan yg ada belimbing ni...mesti telan punya la ;-)
ReplyDeleteGambar belimbing buluh itu benar2 telah mengimbau kembali kngan hitam saya ketika di Tingkatan 1 tahun 1979. Ketika itu ayah saya memangle susah.Kdg2 saya tak bawak duit. Satu2nya yg ada kat sekolah itu ialah belimbing masam itu. Saya makan dgn kawan saya utk mengalas perut, nasib baiklah usus2 saya tak kecut.
ReplyDeletePepatung tu menariklah
Waduh..dr duk mengandung..teringin sambal ni gara2 tgk kt blog,,nk jd cerita masa LiMA langkawi..ada lah org jual sambal ni,,kita beli satu bekas kecil tu rm5..letak dlm bungkusan satey.,,habis mkn satey..buang bungkusan.terlupa sambal kt dalam..huhu,.,tak dpt merasanya lg..huhu
ReplyDeleteye ke kan..mmg sedap ek??/nak try bt la..mgu ni blk kg petik byk2 buah belimbing ni...nnt buah belimbing tu cair ke?tak jdi sebijik2 ek?
ReplyDeletebelum pernah masak macam ni...biasa la dulu mak tumbuk ngan sambal...tak pun campur dalam masakan...cara knor ni belum pernah lg...tp nampak macam menggiurkan jer..
ReplyDeleteemmm ... resepi baru . boleh la cuba bila balik kg nanti . saya suka tabur gula dan garam pd belimbing yg dibelah dua . pastu simpan dalam peti . bila belimbing dah kecut dan air dah kuar byk , bolehlah di makan ...
ReplyDeleteKalau banyak boleh buat macam ini Nor. Kakak kalau sikit masuk dalam masak lemak cili padi ikan masin pun sedap juga tapi lagi sedap kalau buat macam Nor ini tahan lama cuma kena ada banyak belimbinglah... heee... kecur kakak dibuatnya:)
ReplyDeletemak ai.. teliur ni. hehehe
ReplyDeleteAdoi Knor dah keluar air liur Okje ni tanpa diminta bila tengok sambal Knor ni hehe
ReplyDelete