al kisah ahad tapi nak ceritanya baru hari ni...sibuk mengalahkan calon pru13.selepas aje saya dan suami memangkah di Sekolah Taman Seri Gombak 2 saya dan suami meneruskan misi ke Kuala Selangor perjalanan mengambil masa 1 jam setengah tujuannya nak mencari ikan segar,besar dan murah.dua minggu sekali kami ke laut...sebelum tu nak tunjuk dulu apa ada dalam peti ais.ikan kembung besar cuma rm5 sekilo,ikan tenggiri yang sederhana besar rm22 seekor,ikan siakap,ikan bawal emas,ikan bawal putih dan hitam..udang kertas king saiz sekilo cuma rm30,sotong dan macam-macam lagi total rm165...dua minggu ni tak jumpa ayam dan daginglah nampaknya...
bukan nak cerita mengenai ikan aje,saya nak bagi resepi sekali..otak-otak ikan tenggiri.
resepinya:isi ikan tenggiri anggaran seekor sederhana besar.
1 batang serai cuma di ambil jusnya sahaja.
4 biji cili merah
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
kunyit hidup atau serbuk
daun pisang di buat acuan
sedikit halia
garam
gula
lada hitam
santan pekat
perahan limau atau cuka
2 helai daun kunyit
pengukus
buat seperti gambar di sebelah...campur semua bahan yang telah di kisar gaul bersama santan,jus serai,perahan limau dan lada hitam.
sebelum di kukus
selepas 20 minit
waaaaaaaaa i loike loike
ReplyDeleteingat apa kak..rupanya otak2 yer..hehehe..sedapnya tengok yg akak masak nie..
ReplyDeleteTengok tajuk takut nak baca. Ingatkan marah benor...
ReplyDeleteSekali klik masuk....wahhhhh, sedapnya entri!
ingat apa la tadi
ReplyDeletekak...ada lagi tak?
ReplyDeletewah nampak sedap ni, kena cubalah nanti !tq share yer
ReplyDeleteBerbaloi2 kalau beli ikan kat sana eh terutama sekali untuk keluarga besar.
ReplyDeletesinggah sini :)
ReplyDeletewah nampak snang dan ringkas.. kena try nie
selalu cuma tau makan jer . kali dpt sekali resepi ... thanks
ReplyDeleteWaaaa berjiran ler kita eh dear...u pangkah kt sri gombak dua ye...i dok selayang...tp pangkah kt gombak setia hehhehe coz duk gan mak masa kecik2 kt gombak....keep in touch ye
ReplyDeleteaduh kak nor sedapnya .. nak buat ada penyakin m.. hehehe
ReplyDeletetak penah lagi makan otak2 wat sendiri selalu beli kat pasar ngan frozen aje.. tq kak kongsi resepi mesti sedap ni... wat sendiri ikan kasi lebihh...
ReplyDeleteKakak ingatkan hotak kau tu apalah tadi:)
ReplyDeleteKalau di Johor ni otak-otak masuk dalam daun kelapa. Tengok yg Nor buat ni sedapnya..
penuh icebox tu dgn ikang2..., ingatkn sapa yg kena hotak kau td !!
ReplyDeletesedap ..lama tak makan sana.
sedapnya kak nor....tq kongsi resepi lepas nie boleh cuba...kebetulan ada seekor ikan tersimpan tak tahu nak bikin apa....
ReplyDeletewahhh pndainye...n murah ek ikan kt sana......saya mmg penggemar ikan.
ReplyDeletewahh nampak sedap tu, nyum nyum..
ReplyDeletetajuk.. takut nak baca.. rupa2nya.. hehehehe
ReplyDeleteMacam menarik jugak ni Knor....Pil mesti suka ni...mcm botok kan Knor...
ReplyDeletegerun tengok tajuk n3..mcm ada org nak naik angin jer...upanya citer pasal otak2 ikan tenggiri...hehehe...x pernah buat otak2 ni...rajinnya Knor...ntah tahun bila la noe nk buat otak2 ni..
ReplyDeleteYa,ingatkan marah kat sape..
ReplyDelete