buzy juga ni...memasak tetap memasak..moh le kita
4 ketul ikan tengiri
sedikit daun selom,pegaga, dan ulam raja di hiris halus
5 biji cili padi
3 ulas bawang merah
sedikit halia
2 biji bawang putih
kelapa
2 batang serai
1 sudu sos ikan
garam
gula
daun pisang untuk membungkus
2 biji limau kasturi (jus)
semua bahan di kisar
lebih kurang begini le caranya sebelum mengukus
campak-campak aje ye..
lebih kurang gini le selepas di bungkus,bungkuslah macam mana pun..udah tu di kukus,sebelum tu nak bagi tau,biarlah air kukusan tu mendidih dulu yea..
inilah ropenya bila udah masak...
cer try...
maaflah ye..gambar kurang memuaskan..soffealah ni..
sedapnyeee kak Nor... nak pulak makan dgn nasik yg lembik & panas2.... fuhhhh.... pecah da air liur...
ReplyDeletemakan dengan nasi panas2 memang terbaekkkk
ReplyDeletegulp! (telan airliur). :)
ReplyDeletewah mmg sedap ni!
ReplyDeletesungguh .. sampai terkecur ayor li*r... sedapnyer... mmg kena cuba ni...
ReplyDeletenppk sedap tu Kak Nor
ReplyDeletesedaapp tu...nak try rasa skit.
ReplyDeletesedapnye. Terima kasih kongsi resepi ni akak.
ReplyDeletenakk alamat !! nk dtg umah mkn hehehhe SEDAP nyeerrrr ;)
ReplyDeletekalau org yg dah terer masak.. campak2 tu lg sedap.. :)
ReplyDeleteSedapnya Nor... bau daun pisangnya tu menambah sedap. Ada aje idea Nor nak buat resepi.
ReplyDeletesedapnya pais ikan tenggiri ni..dulu2 tok wan selalu buat camni..tapi sekarang ni org tak ingat dah..
ReplyDeleteWah,juadah padi Aidil Adha dah siap rupanya, mari serbu rumah K.Nor....!
ReplyDeletekak, sos ikan mane nak cari? ;)
ReplyDeletesedap ke kak..xpnh mkn..
ReplyDelete