Masak air dengan butter hingga mendidih,butter lebih kurang 150gm dan dua cawan air
masukan tepung juga dua cawan setengah, 1 sudu kecil baking powder,lima biji telur kacau seperti gambar di atas sejukan.bila memukul,harus mengunakan mesin pengisar supaya nampak licin gitu adunannya.
masukan ke dalam piping bag dengan nozzle
hasilnya,kalau tak ada nozzle ,bentuk bulat pun ok..
bila dah masak,sejukan dan belah di tengah-tengah siap untuk di masukan
intinya.bila mana anda membelah,pasti ada rongga yang kosong tak payah
nak korek-korek lagi.
Krim Kastad
3 biji telur
115 gm gula
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil tepung kastad
225 ml susu cair (sejat)
225 ml air (didihkan bersama susu sejat)
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil mentega
1 sudu kecil esen vanilla
dah bace entry ni mlm td.tp knp pagi ni br kuar kat dashboard??
ReplyDeleteMAY -kak terlebih rajin may..
ReplyDeletesy suka mkn tp ada kalanya krim kastad tu keras..mati selera ;-)
ReplyDeleteOhh... barulah kakak tahu macamana nak buat. Ini favourite kakak. Selalu kakak beli di season aje Nor. Terima kasih sebab betul-betul baru kakak tahu tak susah...
ReplyDeleteKhaiRin : anies -mungkin terlebih kastadlah tu anies.lps ni boleh buat sendiri ye anies..kalau nak memukul tepung dgn telur eloklah mengunakan pengisar kek ye anis..guna senduk tak cantiklah nanti.tak licin.
ReplyDeleteKakzakie-sama mcm anak2 k,nor mmg suka sgt..lps satu,satu..habis bakar habislah cream puffnya..
ReplyDeletekalau nak memukul tepung dgn telur eloklah mengunakan pengisar kek ye kak..guna senduk tak cantiklah nanti.tak licin.
aduh, bila la berani nak try nih... tengok video joy hr tu mcm senang...
ReplyDeletewah...macam tu ke buatnya...ketaralah ndak pernah gi dapur...hehehe
ReplyDeletetq share this ye !
ReplyDeletenak hee
ReplyDelete