Bahan:
1 kilo beras pulut (basuh dan toskan)
1 kilo santan pekat (tak nak lemak banyak, leh kurangkan)
Sedikit garam
Sedikit gula
Daun pandan (racik dan simpulkan)
Daun palas
Jagung @ kacang ketupat (kalau suka)
Cara:
Masak
santan pekat. Masukkan garam, gula dan daun pandan. Masukkan beras
pulut tadi. Pastikan santan sama paras jer dengan beras pulut. Supaya
pulut tak lemik sangat. Biarkan hingga separuh masak. Sentiasa dikacau
supaya tidak berkerak. Lepas tu angkat dan boleh dibalut dengan daun
palas. Boleh juga dicampur dengan jagung atau kacang ketupat kalau
suka.
best sgt2 ni. paling suka kalau MIL yg buat!
ReplyDeleteX RETI NAK BALUT LE KAK.. TAPI SUKA MAKAN
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete