8 biji pisang emas
gula
keju
potong pisang nipis-nipis campurkan dengan gula dan parutan keju
untuk kulit
500 gm tepung gandum
secubit garam
air secukupnya
campurakan tepung,garam.uli sedikit demi sedikit dengan air sehingga menjadi doh.bulat-bulatkan adunan doh dah siap sapukan majerin.biar seketika...buatlah macam menebar roti canai dan letakan inti pisang dan parutan keju ..lipatlah seperti di bawah seterusnya proses mengoreng.sapukan sedikit minyak pada kuali leper..
p/s hari ni tak ada lunch..makan martabak ajelah..tangan dah penat buat tempahan...inilah penyakit saya bila buat tempahan pelangan, masak-masak tak ada..ini pun sebab pisang dah ranum.
belum pernah lg rs murtabak pisang..sedap jgk nampak..
ReplyDeletetak penah buat kat umh ni, kat kampung pcl memang selalu mak buat..sedap.
ReplyDeleteDah buat murtabak pisang pun kata tak masak Nor? Kalau kakak ni kira dah special dah...
ReplyDeleteSenang je buat doh tu yeh Knor... simple mimple je...
ReplyDeletepernah buat mertabak ni dulu tapi mcm tebal je knor kulit dia... terus malas haha
sedapnya kak..rajinnya akak ye..nampak ranggip sangat murtabak tu..
ReplyDeletetelan ayaq liyoq nih...kalu kat mamak tak sama lqngsung !
ReplyDeletenampak sedap. kalau rajin boleh sy cuba resepi ni
ReplyDeletegebu jer PM tgk murtabak tuh...PM tak pernah lagi merasa murtabak pisang...
ReplyDeletetak pernah try murtabak pisang lagi..
ReplyDeletehehehhee