saya kurangkan gula taklah manis sangat lembut dan tak pecah-pecah..ni untuk kami makan.
tempahan teman rm65 sahaja kalau kenalan rapat lagi le murah..rm 50 sahaja
tempahan juga
resepi sangat senang cuma 5 biji putih telur
3/4 gula
1 sudu cuka
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu vanilla esen
pukul putih telur sehingga kembang memutih dan ringan
masukan gula sedikit demi sedikit
pukul lagi sehingga ringgan .
masukan cuka dan pukul lagi
selepas itu masukan tepung jagung dan esen vanila dan kaup balikan.
dulang berlapikan kertas minyak dan masukan adunan tadi
siap untuk di bakar pandai-pandailah kat sini ye..
untuk topping:
whipping cream
susu tepung
cheese cream
pukul whip dah pekat masukan susu dan cheese
buah-buah pilihan anda
untuk topping:
whipping cream
susu tepung
cheese cream
pukul whip dah pekat masukan susu dan cheese
buah-buah pilihan anda
p/s saya pelik orang jual pavlova sangat mahal..hingga Rm120 ke Rm150 ni mencekik darah namanya...tak baik macam tu..ada di kalangan anda ni..
Macam sedap je :)
ReplyDeleteTapi malas nak buat. huhu
As salam..
ReplyDeleteKak..terharunya lynn memang tengah cari resepinye..tq kak..
malas nak buat hehehehe sebab cheqna x makan =)
ReplyDeletePernah juga makan.. tapi cuma tak la minat sangat..
ReplyDeletesalam kenal...
ReplyDeletesinggah dan follow sekali.....jom singgah blog yan pula...yan suka pavlova nie....cantik dan sedap...
tak pernah makan pavlova.nampak cam sedap.wuuuuu...
ReplyDeleteAs salam Kak,
ReplyDeleteMarya mmg teringin nak buat pavlova, macarons, etc etc... tapi mood tak mari2...hikhikhik...insya'ALLAH one day! Saya simpan resepi akak ni ye... mintak halal :))
Dah byk juga simpan resepi lain2 version tp yg ni nampak lebih mudah! :)
kiwi mm
ReplyDeleteterliur saya tengoknya kak..kenapa mahal sgt org jual..
ReplyDeletePernah beli yang kecik jer sebab nak merasa masa tuh..
ReplyDeletekak, kalau buat pavlova tak letak cuka, boleh ke ? ada pape effect tak ? huhuu
ReplyDeletehati tu kite try buat, tapi jadi penyek pulak. tak tau lah silap kat mana tapi kite tak letak cuka.sebab tak de. hehehe
ct kektus -tak pe tak letak cuka pun..ltk lemon pun boleh juga..
ReplyDeletepenyek tu sbb terus keluarkan dr oven tak..kalau boleh biar dulu dlm oven dah sejuk baru keluarkan.