Kenapa ia Pengerang,sempena nama Pengerang Johor..sudah tentu resepinya dari orang jati Pengerang...
bahan-bahan;hati ayam,pedal ayam,dan jantung ayam..di goreng garing
cili kering
bawang putih
bawang besar
bawang kecil
garam
gula
semua bahan-bahan di atas dalam kuantiti yang sangat banyak..anggaran sekilo dua kilo atau tiga kilo..lauk kenduri gitu..kalau ikut resepi sini semangkuk aje..
semua bahan-bahan ini di hiris halus dan di goreng kemudian kisar.ikut resepi asal tak di kisar..tapi aku ni terlebih pandai...ikutkan tumis sahaja hingga garing dalam kuantiti yang sangat banyak..
caranya; tumis hingga naik minyak kemudian masukkan segala isi perut ayam yang telah di goreng,garam gula dan asam jawa...masak sehingga kering..
sesuai di makan ketika berbuka dan sahur...
Baru akak tahu knor.. nak cuba juga nanti ni :)
ReplyDeletepengerang?apekah itu?mcm pestime je tau
ReplyDeletePengerang tu nama tempat di johor. Sekarang terjenal dgn projek O & G, tak kan tak tahu....heheee
Deletesemp[oi je niii..
ReplyDeletep/s akk sy dtg amik hari ahad ni ya...
wah sambal2 ni memang kegemaran lah
ReplyDeleteyg masak camni belum pernah rs lagi..tp kalau knor masak tuk sy..sy rela makan..heheh
ReplyDeleteBelum pernah dgr dan jumpa masakan ini...
ReplyDeleteAssalam.. Knor, saya 1st time masuk blog Knor ni... tertarik dgn sambal johor tu... leh try ni... Salam Perkenalan..dari eMMe.
ReplyDeletepestime dengar sambal pengerang knor.resepi khas dari pengerang ke ni?
ReplyDeleteberselera makan sahur ni Nor..
ReplyDeletemcm sedap je kak, boleh cuba ni...
ReplyDeleteConfirm sedap ni Knor....okje suka organ dalaman walaupun tak elokkan hehe...
ReplyDeleteKnor ada nama lain tak sambal ni ? Mcm ada aje....
Bole order online tak? Tolong bagi maklumat camne nk order online
ReplyDelete