Crunchy caramel almond memang sangat sedap..kalau beli balang kecil harganya lebih kurang rm25..untuk jimat dan puas hati meh kita buat sendiri...tak susah senang aje..nak buka order takut tak bermenang tangan..
tempahan rempeyek pun masih banyak..lagi..pelan-pelan kayuh..dah tutup pun masih ada yang nak menempah..in shaa Allah tempahan akan dapat seminggu sebelum raya..doakan aku ni sehat-sehat sahaja...
di teruskan dengan misinya...rasanya lebih mudah buat cruncy almond dari rempeyek kerana ianya tak perlu berpanas dan berminyak..
200g tepung florenta
200g badam keping
100g kuaci
100g biji labu
20g bijan hitam
tempahan rempeyek pun masih banyak..lagi..pelan-pelan kayuh..dah tutup pun masih ada yang nak menempah..in shaa Allah tempahan akan dapat seminggu sebelum raya..doakan aku ni sehat-sehat sahaja...
di teruskan dengan misinya...rasanya lebih mudah buat cruncy almond dari rempeyek kerana ianya tak perlu berpanas dan berminyak..
200g tepung florenta
200g badam keping
100g kuaci
100g biji labu
20g bijan hitam
Tepung florenta halal google..tengok pada harga rm19,tapi di tempat knor cuma rm15
1.badam dan kuaci dibakar sebentar atau di sangai dlm kuali tanpa minyak hingga keperangan..biarkan sejuk.
2.sediakan loyang alaskan kertas minyak atau baking paper pastikan betul-betul kertas minyak takut nanti melekat dan boleh rosak aduanan..
3. panaskan oven pd suhu 160·c
4.satukan kesemua bahan di dalam bekas gaul rata hingga semuanya bersatu dengan tepung
5.tuangkan adunan dalam loyang dan ratakan nipis
(nak lagi cantik taburkan bijan hitam selepas adunan di nipiskan)
bakar selama 10minit
6.setelah masak keluarkan loyang dari oven dan terus potong mnjadi kepingan mengikut size yang di kehendakj
**jangan biarkan adunan sejuk nanti tak dapat potong dengan cantik dan akan patah**potong masa panas-panas bila adunan sejuk kepakkan je mengikut garisan yang di buat,.
selamat mencuba untuk juadah di pagi raya..tak sempat pagi raya..dah selesai dah pun..
1.badam dan kuaci dibakar sebentar atau di sangai dlm kuali tanpa minyak hingga keperangan..biarkan sejuk.
2.sediakan loyang alaskan kertas minyak atau baking paper pastikan betul-betul kertas minyak takut nanti melekat dan boleh rosak aduanan..
3. panaskan oven pd suhu 160·c
4.satukan kesemua bahan di dalam bekas gaul rata hingga semuanya bersatu dengan tepung
5.tuangkan adunan dalam loyang dan ratakan nipis
(nak lagi cantik taburkan bijan hitam selepas adunan di nipiskan)
bakar selama 10minit
6.setelah masak keluarkan loyang dari oven dan terus potong mnjadi kepingan mengikut size yang di kehendakj
**jangan biarkan adunan sejuk nanti tak dapat potong dengan cantik dan akan patah**potong masa panas-panas bila adunan sejuk kepakkan je mengikut garisan yang di buat,.
selamat mencuba untuk juadah di pagi raya..tak sempat pagi raya..dah selesai dah pun..
:) sedap nie
ReplyDeleteharus2 cuba.. hi
ReplyDeletekatmana nak carik tepun florenta tu...
ReplyDeletecm ne rupa tepung tu kak?
ReplyDeletetepung boleh di dapat di kedai menjual bahan kek n biskut..sebungkus rm15..
ReplyDeleteterima kasih Knor...mmg menarik utk dicuba ni
ReplyDeleteMemang popular biskut ni dari tahun lepas kan knor... akak jer tak dan nak buat lagi :)
ReplyDeleteterliur tgk...kat sini rsnya susah nak dpt tepung florenta tuh..
ReplyDeleteSedap biskut ini. Sebelum raya nanti boleh cuba buat juga.Terima kasih akak.
ReplyDeleteAkak list nk buat ni..brg dah pun dibeli..tepung florenta di tmpt sy beli rm19.50..murah tul tmpt akak..tp hari tu masa beli di kedai bakery di cheras kedai sy tak ingat cuma rm14..menyesal beli 1 jea
ReplyDeleteSaya tempah dgn kawan, sebotol...hihi..pemalas ni gitu je kaedah nak makannya.
ReplyDeletesedap nii,ummi pun pernah beli, tp memang agak mahal kan. kalau rajin memang best buat sendiri, puas hati kan...
ReplyDeletesuka kacang2 ni.
ReplyDeletehari tu ada amoi kat ofis dia buat, dia bagi sket.sedap2
TQ Noe berkongsi resepi....Mcm teringin nak cuba....tapi entah bila hehe...
ReplyDeleteTah bila ni nak start buat kuih ...