Pages

Sunday, April 10, 2016

BILA CUACA PANAS


Bila cuaca panas pandai pandailah berkarya..atas pinggan mangkuk....

p/s bila munculnya dajal nanti sebutir nasi pun tak ada,bayangkan keadaan masa itu..meh kita pakat baca al-Kahfi.

Buah2an  dalam tin
Kek gulung
Tepung kastard
Susu cair
Garam
Badam
Jelly kristal perasa strawberry  atau terpulang

Untuk buat kastard
Masukan susu cair,esen vanila 3sdb kastard,sedikit garam n sedikit gula.

Masak atas api yg perlahan kacau hingga pekat,sejukan.

Tuang lapisan pertama selang seli dgn kek dan buah..lapisan akhir tuangkan dgn jelly kristal..taburan badam..sejukan.

Untuk buat lapisan jelly anda cuma perlu larutkan dgn air sedikit panas..
 Triffle pudding

Puding blueberry  with banana

Puding2 yg boleh menyejukkan ...senang dan mudah yg penting ada sedikit kerajinan itu....

12 comments:

  1. Assalamualaikum...wah..puding blueberry with banana tu macam menarik sahaja...

    ReplyDelete
  2. Emmmm dapnyaaaa KM..
    Dah lama tak buat triffle..
    Betu tu KM..
    Rajin kena ado :D

    ReplyDelete
  3. Kakak dah lama tak buat triffle
    Biasa kalau bapak kakak ada baru kakak buat
    Hari itu dia ada tapi dia nak bubur sum-sum memanjang.

    ReplyDelete
  4. fuh sedapnya..memang heaven la makan sejuk2 time panas ni

    ReplyDelete
  5. sejuknya tekak kalau boleh rasa ni..

    ReplyDelete
  6. Puding blueberry tuh,..
    Saya rajin wat puding jagung je, heh heh

    ReplyDelete
  7. Triffle pun bole gak, tapi entahle, idakle susah pun, maleh nya lebih

    ReplyDelete
  8. Triffle pun bole gak, tapi entahle, idakle susah pun, maleh nya lebih

    ReplyDelete
  9. Hihi..... teringinlak pulak nak buat puding kastard campur koktail campur jelly Knor..... hirup slurpppp slurppp panas panas gini sedap ek

    ReplyDelete
  10. Nasib baik saya klik blog K.Nor sepulang dari makan. Puding mmg favorite saya.

    ReplyDelete
  11. wah..akak berniaga puding pulak ke sekarang ni

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.