Pages

Wednesday, January 13, 2016

TWO IN ONE




Udah makan ke belum menguap bertalu2 nampaknye tu...yang berpuasa sunat ganti atau sewaktu dengannya selamat berpuasa....udah ready ke memasak lauk berbuka,ke singgah pasar malam jer..

meh layan gambar2 kejadian roti v/s kek two in one.





Meh sini knor nak bagi resepi campak2 jer siap...

Ini untuk roti bahagian bawah...
yis sepeket angaran 11gm
susu pekat manis 3 sdb
Gula 2sdb
Butter 3sdb
Tepung gandum 3 cwn
Sedikit garam
1 cwn air suam
kismis atau cerry berwarna-warni

Satukan air suam,susu,gula dan yis biarkan yis naik sedikit..
Dalam bekas lain masukkan tepung gandum,buat lubang di tengah2nya n curahkan aduan yis tadi..kacau rata,n masukkan butter,kismis dan cerry,uli hingga menjadi doh yg lembut dan cantik..
Dah siap tutup adunan dgn kain yg lembab biarkan adunan naik 2x ganda..tak naik nasiblah ye...

Bawah roti atas kek pelangilah sangat
adunan kek
3 biji telur
Gula kastor
1 cwn minyak jagung
1 cwn buttermilk
Pewarna
3 cwn tepung naik sendiri
esen vanilla

Pukul telur dan gula hingga kembang,dah kembang masukkan tepung sedikit demi sedikit, pukul kadar perlahan.kemudian masukkan minyak jagung..pukul hingga rata...asingkan dan warnakan..ikut suka..lah.



Adunan roti yang dah naik tadi , tumbuk bahagian tengah untuk buang angin...mula menguli lagi sekali..dah siap uli,masukan dalam acuan...biarlan doh naik.mula panaskan oven.
bila doh dah naik cantik tuangkan adunan kek, keatas adunan roti selang seli warna atau hantam saja..

bakar suhu 80'c dalam masa 45 minit atau ikut oven masing2 ye...

baru berkesempatan update setelah lama terperuk dlm draf..selamat mencuba kawan2...senang jerkan....


10 comments:

  1. wah rajin nya Nor
    nampak kegebuan roti kek ni kan tinggiiii nya naik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah jadi tu yg best tu...
      Tq tau noor selalu drop komen kt sini..knor tk dpt nk buka link noor tau...dh cuba byk kli...
      Guna tap sgt2 lmbab...

      Nti knor cuba n cuba ye..kut2 boleh msukk..
      Rindu kt resepi noor mesti superrr bestt..mcm2 ada kn...

      Delete
  2. nampak sedap dan menyelerakan tu Knor..

    wah, bebrbuka dengan kek sedap ye semalam. Saya ada juga niat nk puasa semalam, tapi tak jadi pulak, sb tak terjaga utk sahur.. insyaAllah nk try juga sekurang-kurangnya sehari seminggu di musim panas ni..rasa cuaca panas, tp di akhirat pasti lg panas kan, kena kuat kan hati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taklh aishy ni duk dlm draft,lma sgt resepi terperukkk..

      Delete
  3. Saya blom ada kudrat nak byr posa Kak Nor.. 40 darjah kat sini..huhu..
    Tq atas perkongsian resepi. One day akan dicuba.. inshaallah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sini pun pnsss tau 31'c..pun rasa teriknye mntari.
      Sabaq2 sungguh..

      Delete
  4. sedapnya k nor, teringat nak buat muffin untuk anak2

    ReplyDelete
  5. Tq dear raihanah
    Esok cuti bleh bt ye dakk

    ReplyDelete
  6. Wah ni kalau mak dah terlalu advanced ni Knor, roti dan kek....
    Mmg bukan calang calang org yg terer buat ni tau.... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah dik non..pndai bt roti,pandai bt kek..gbung keduanya pasyi jdi tau dik non....awak pun blehlh

      Delete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.