Pages

Monday, January 19, 2015

MARTABAK PISANG/NANGKA BERCOKLAT

Bismillah
Dulu masa kecik-kecik inilah makanan yang paling sedap..sebab pisang berlambak-lambak..tapi aku modenkan sikit tambah itu tambah ini..dulu kakak yang rajin menebar aku cuma makan..sekarang jadi makanan fev keluarga pula...
 martabak coklat rice pisang dan nangka

martabak pisang dan nangka

3 cwn tepung gandum
air secukupnya
garam
1sb gula
uli hingga menjadi doh,bulat-bulatkan rendam dalam minyak atau oles jer dengan majerin atau butter biarkan selama 2jam atau suka hati.
pisang dan nangka untuk intinya
1sb gula
coklat rice
belakang talam untuk menebar sehelai kertas kalau ada daun pisang itu lebih bagus.

dah tebar senipis kulit bawang,bolehlah letakkan intinya.
selamat mencuba dan selamat minum petang

8 comments:

  1. sedapnyaaa kak...
    dulu bapak saya suka buat lempeng pisang:)

    ReplyDelete
  2. Wah kak..bijak tul gunakan inti pisang dan nangka..belum pernah sy makan ni..

    ReplyDelete
  3. Terbaiklah martabak pisang macam ni. Mesti sedap ni kan akak.

    ReplyDelete
  4. kenapa kreatif sgt ni kak. :D
    x pernah buat camni lg. boleh le mencuba pasni.

    ReplyDelete
  5. sedapnyaa. nani tak pernah try buat.

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.