Pages

Sunday, September 7, 2014

KELEDEK UNGGU DAN PISANG GORENG


Bismillah

Sedikit tentang khasiat keledek unggu...

1kg Rm6.50.

Khasiat ubi keledek atau nama saintifiknya Ipomoea batatas tergolong dalam keluarga Convolvulaceae. Ia bukan saja kaya dengan vitamin B, C dan E, tetapi mengandungi banyak zat mineral, beta kerotin, protein serta kanji.
Kandungan anthocyanin di dalam keledek itu juga mempunyai kelebihan termasuk melindungi kerosakan asid deoksiribonukleik (DNA), membantu mengurangkan perkembangan sel kanser, menstabilkan penyakit kencing manis serta meningkatkan daya ingatan...bagus untuk anak-anak yang nak exam...selamat berUpsr ye anak-anak...

sambil goreng yang di atas goreng juga yang di bawah ini..hasil pemberian sahabat suami...santai petang sambil minum teh tarik homemade...lepas tu hantar adibah ke Uitm...cantik biliknya...

10 comments:

  1. dulu kan, sy pelik kenapa ada keledek ungu??? ;-)

    ReplyDelete
  2. Ala...klau tau buat gini tadi...sy bru lpas abis goreng keledek tuk anak2...tp yg kuning la...:)

    ReplyDelete
  3. Knor asal tengok blog gambo makanan mesti teringin hehe...Pertama kali makan jemput jemput keledek ni rasanya masa kat CH hari tu....Tak pernah buat sendiri... teringinlah pulak huhu

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum
    Kira Kuih-kuih herba ni K.Nor
    Saya kecik dulu dibesarkan dgn keledek dan keladi
    Sekarang mahalnyaHARGA keladi yg kusuka
    Rasa macam tak berbaloi
    Nak tanam pulak dah tak ada kawasan

    ReplyDelete
  5. Sebab warnanya yg menarik tu menambah selera bila tengok.

    ReplyDelete
  6. lamanya saya tak makan keledek ungu, rasanya memang sedap

    ReplyDelete
  7. adibah dapat uitm mana knor. ke saya termiss entri lepas2 ni.

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.