Pages

Wednesday, June 11, 2014

SAMBAL PETAI HIJAU

Pada sesiapa yang berpuasa hari ni,esok dan lusa..knor nak bagi resepi..siap-siaplah ye..nak hilangkan baunya makan aje beras,atau minum air teh pudina, atau kunyah aje daun pudina tu..
lepas tu gosok gigi,tak puas hati juga ambil sesudu madu ..kalau tak hilang juga baunya,kunyah aje gula-gula fisherman,kalau tak...boleh makruh solatnya..

Ramadhan nanti elakkanlah makan petai ye..!?

Resepi; petai semestinya..tak suka abaikan ye..
setengah kilo udang (udang kuala selangor)..you alls belilah kat mana pun ye.
6 biji cili hijau
1 bawang besar
sedikit belacan
2 biji bawang putih


caranya:

kisar semua bahan
tumis hingga naik minyak,campak udang..bila nak angkat turn petai pula kena campak..barulah rangup petai tu..tak sedap kalau petai tu lembik lemau..jangan lupa perahkan jus limau..di akhirnya..angkat dan hidang..


7 comments:

  1. Nampak menarik je ni. Kalau ada udang segar boleh juga saya nak try ni. Suami saya mmg suka petai

    ReplyDelete
  2. Saya suka petai sebenarnya...
    tapi tak bleh makan..
    makan je perut memulas2.. mcm nak pitam.
    terus fobia nak makan lagi.
    Ke sbb benda tu berangin?.

    ReplyDelete
  3. Lama tak makan petai.....Nak beli pun takut sebab mahal Knor hehe...
    Knor .....resepi tu pakai cili hijau yeh bukan cili padi?

    ReplyDelete
  4. Sedapnya tengok. Lapar pula rasa tengok sambal petai ini.

    ReplyDelete
  5. saya tak suka petai sbb baunya dan perut pun tak tahan, udang lak elergik habis, tapi nampak cam best je resepi tu

    ReplyDelete
  6. Nor ni kan kata campak-campak aje tapi mata kakak dah tergoda. Ini kalau dtg rumah kakak terus Nor kakak 'campak' kat dapur kakak hahaha... baru best dpt rasa air tangan org pandai masak:)

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.