Pages

Saturday, May 24, 2014

AYAM PERCIK KELANTAN BERMANGGA


Assalamualaikum..

ada yang unfollow aku ..kenapa agaknya...?
kalau ada yang follow dan aku tak follow balik..maknanya aku tak perasan...maaf ye..
hari ni aku nak masak...dan nak kongsi resepi....


bahan-bahan:

santan
sesudu jintan manis
4 biji cili padi
sebiji bawang besar
sedikit halia
sedikit kunyit
sedikit kerisik
sedikit lada hitam

semua bahan di atas di kisar

daun kunyit
serai

masukkan semua bahan kisar.
masak seperti gambar di bawah,biarkan ayam empuk dan meresap..masukkan garam dan gula..biarkan ayam mendidih separa masak..
angkat ayam sahaja...dan toskan..
kuah dibiarkan mendidih sehingga memekat...


bakar ayam sehingga kekuningan...jika ada maqic pan lagi bagus..aku guna manual aje...tak mampu nak beli kuali ajaib tu...
masak seperti gambar dibawah...



9 comments:

  1. Wah.. ni resepi menarik ni. Mak saya tak masak macam ni.. nak cuba versi ni pulak..

    Siapa pulak tu unfollownya.. macam2 ya. Biarla..

    ReplyDelete
  2. yang mak biasa buat percik dier lain sket stylenya...aaiihh lamanya tak makan percik...:)

    ReplyDelete
  3. Kes follower tetiba unfollow ni saya dah biasa dah.. kiranya dah kebal dah sejak jd blogger ni KNor..

    Bila saya cek profile yg unfollow tu, rupa2nya org tu dah berhijrah jd alim.. gaknya hubby tak bg berblog lg kot...plak sy ni asyik crita psl nyoping tudugn je.. entry yg sebegitu tak islamik kot?.

    ReplyDelete
  4. menarik resepi ni..boleh mencuba nanti..

    ReplyDelete
  5. dia tutup blog kot. tu terkurang 1 followe agaknya
    pandai2 je hihi
    btw, ayam percik look ohsem !
    tak pernah buat sendiri. beli kat pasar malam je hihi

    ReplyDelete
  6. Khai♥Rin : anies -boleh juga anies...

    ReplyDelete
  7. menyelerakan sangat. ni kalau ada masa macam nak cuba je. hihii :D

    ReplyDelete
  8. Lama dah tak berpercik Knor....hish tengok ni bergelen gelen air liur terkeluar sendiri dlm mulut ni hehe

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.