Pages

Monday, January 20, 2014

Resepi kek Span Vanilla


Aku selalu menayang kek,tapi jarang berserta resepi,tapi kali ini tersangatlah rajinnya..semalam pelangan dari Johor nak menempah,untuk sahabatnya yang duduk di Tanjung karang,maaf ye adik,sekitar kuala lumpur sahaja,rasanya pakai skynet juga tak boleh...

120 gula halus
sesudu ovallete
7 biji telur, aku guna gred B
2 cawan tepung gandum diayak bersama baking powder
1 sudu kecil esen vanilla
setengah cawan air
secawan minyak jagung
buah-buahan dalam tin
aku tak biasa guna gram gram ni,selalu main agak-agak je..kaedah campak selalunya..

Cara-caranya.
Putar gula dan ovallate hingga sebati. Masukkan telur, tepung yang telah diayak dan putar hingga bersatu. Tuang air dan putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat seperti adunan kuih baulu.
Masukkan esen vanila dan putar rata. Tuang minyak jagung dan gaul dengan spatula dengan kaedah kaup balik, hingga rata.bab pukul-pukul aku serah pada azhan...tapi bukan kaedah seduk ye...sampai bila pun tak naik..
Tuang dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit minyak,  Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 30 minit atau hingga masak.sejukkan kek,dah sejuk masukkan dalam peti ais dalam 2 jam,Sejukkan dan hias ikut gaya apa yang anda mahu kan.sealaunya kek buah segar menjadi pilihan pelangan.Kek di belah dua dan di lapisi buah-buahan bersama kekacang..ikut suka hati..

untuk cream aku guna fresh cream anggaran setengah kotak ikut besar kek
cheese cream
susu tepung (ikut suka)
oreo powder (ikut anda tak nak oreo juga tak apa)





inilah kerja yang menunggu aku sekarang ini....bila nak siap..!!


12 comments:

  1. ya Allah... pagi2 datang sini mata dijamu dengan kek span vanila..terasa ingin menelan airliur menatap setiap barisan pict pelbagai kek hasil air tangan knur..:)
    pandai knur hias kek,nampak kemas je..t.kasih kongsi resepi :)

    ReplyDelete
  2. kenapa kek akak nampak sedap ni. terliur dah pagi2 ni. hehee :)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Enteng banget kalau tangan pakar yg buat...kaup lentang kaup lentang dah siap hehe... kan Knor...

    ReplyDelete
  5. Kalau kek, saya boleh puji cantik.. tapi kalau nak buat sdiri.. hihi emtah bila

    ReplyDelete
  6. tq share yer , wah rajin tukar2 header baru yer !

    ReplyDelete
  7. kak selalu kek akak sebiji macam ni berapa rm hehehe survey harga..

    ReplyDelete
  8. sekilo rm75...biasanya lebih sekilo..

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.