Pages

Monday, April 22, 2013

Bubur caca bernangka






600 gm tepung pulut
(Utk Bancuhan Air + sedikit Garam )

1 biji kelapa muda - diparut(ambil santannya)
3 cawan air
1 keping gula melaka (atau gula merah)
3 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
warna suka hati
nangka madu penambah selera

Cara Masak
masukkan 3 cawan air ke dalam periuk, campurkan gula melaka dan gula pasir, daun
pandan, masak hingga gula hancur. Angkat dan tapis. Masak semula air
gula yang telah ditapis hingga mendidih, masukkan santan kelapa. Kacau
selalu, selepas itu masukkan adunan yang telah buat tadi. Kacau lagi
sehingga adunan itu timbul dan bolehlah diangkat.

p/s yang habis nangka, yang berwarna tu siapa pun tak makan..kalau tau buat bubur nangka lagi bagus...



15 comments:

  1. Nor ni betul-betul rajinlah... kakak tak terdaya nak buat kalau ikut style Nor ni... sedap ca-ca nangka ni..

    ReplyDelete
  2. sedap sungguh ni, lama x bikin ni

    ReplyDelete
  3. knor..zu tak pernah buat cucur ni..selalu buat bubur caca yg dah siap jual warna warni tu..

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum ... x terfikir lak nangka nak wat cam ni ... thanks for sharing

    ReplyDelete
  5. ya Allah sedapnya...pandai masak nih...tq resepi :)

    ReplyDelete
  6. sedapnya kak dah lama x mkn bubur caca ni.. tp buat masa skrg ni makanan yg berangin miza x mkn lagi.. so nangka tu x blh nak maknla.. hehehe

    ReplyDelete
  7. wah....nampak sedap.lama tak makan bubur ni

    ReplyDelete
  8. dah lama x makan nangka...bubur nangka lagi la...sedapnya..teringat bubur nangka mak...

    ReplyDelete
  9. akak boleh buat buku resepi. Semua resepi yang akak bagi ringkas dan mudah. Yang penting sedap :P yummy!

    ReplyDelete
  10. tadi baru tgk masterchep masak pengat. hee.

    ReplyDelete
  11. ermm sedapnyer...terliur saya...dah lama tak makan selalunyer mak yang masak kalo balik kampung...

    ReplyDelete
  12. teringat Arwah kakak, dia tak sempat nak makan bubur ni.. aduh sedih lah pulak.. kalau tgk bubur ni mesti teringat kakak..

    ReplyDelete
  13. teringin nak buat bubur chacha nie kaknor..cuma takleh nak dpt jer...:)

    ReplyDelete
  14. alahai...kalau kat rumah ni harus nangka yg tak habis yg warna warni tu habis....baru buat hari tu tap tak masuk nangka!

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.