Pages

Saturday, April 20, 2013

Agar-agar tembikai




 Dah lama tak buat.....


Bahan-bahan
1 serbuk agar-agar
3 gelas air
3 cawan gula (kalau nak kurangkan manis, 2 setengah cawan je)
3 putih telur
pewarna merah
pewarna hijau
sedikit esen vanilla

Cara-cara
1. Air + gula + agar (rebus sampai pekat sikit).

2. Pukul/mesin telur putih sampai naik gebunya.

3. Tuangkan agar-agar yang dah pekat sedikit tu ke dalam bekas telur putih. (tapis)

4. Kacau sampai pekat sikit dan masukkan esen vanilla.

5. Bila dah hampir-hampir pekat tu, tuangkan ke dalam bekas bulat...sambil-sambil tu kacau...agak-agak dah sebati, ambil pewarna merah.

6. Bila dah siap letakan pewarna ...biarkan agar-agar itu keras...sama ada nak letak ldaam peti sejuk atau biarkan kat luar pun okey je...

7. Bila dah keras, terbalikkan agar-agar itu, dan sapukan pewarna hijau..

8.agar-agar tembikai,sedap dimakan ketika sejuk.




9 comments:

  1. mak ai.. tengah2 cuaca panas dapat makan agar2 sejuk memang sedap..nih. Nampak betul2 macam tembikai la

    ReplyDelete
  2. Sedapnyerrrr
    Sangat mengujakan.
    Ada juga yg cecah tembikai dgn sambal kicap.
    Yg tak ada ialah jemput2 tembikai.

    ReplyDelete
  3. fuh terliur dibuatnya...nak sikit kak...huhu

    ReplyDelete
  4. sedapnya...nanti klu nk buat agar2 tembikai..mesti cari kt sini...

    ReplyDelete
  5. salam kaknor..ingatkan letak perasa tembikai ker...heheh..tp mmg kreatif tuh..nampak sedap jer...:)

    ReplyDelete
  6. Kreatifnya... mesti femes pas ni...

    ReplyDelete
  7. salam kaknor....

    cantik nampak macam buah tembikai yang sebenar la....

    ReplyDelete
  8. hehe cantiknya,...tak pernah buat Knor....nak cubalah jugak!

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.