Pages

Thursday, January 24, 2013

Resepi Lala dan ikan

Dua hidangan untuk makan tengahari..

Bahannya:
1 kilo lala
4 biji cili hidup
3 ulas bawang putih
sedikit halia
1 biji bawang besar
di kisar semua bahan di atas.
sos cili
sos tomato
sos tiram
garam
gula
dua helai daun kunyit
2 batang serai

tumis bahan yang di kisar sehingga naik minyak masukan segala sos dan serai.bila dah naik minyak masukan garam dan gula seterusnya masukan lala.bila dah terbuka kulit lala  masukan  daun kunyit yang di hiris halus.biarkan sebentar.bila rasa dah masak angkat ajelah..

Bahannya:
1 ekor ikan siakap
1 ikat daun selom
santan agak-agaklah ye
5 biji cili padi
2 batang serai
sedikit kunyit hidup
1 biji limau nipis
garam
gula

tumbuk cili padi dan kunyit
masukan santan,serai  dan bahan yang di tumbuk tadi..buka api sederhana perlahan.
sudah mendidih masukan ikan siakap.biarkan mendidih.jangan sampai pecah minyak ye.. masukan gula dan garam.dah masak tutup api.masukan daun selom yang di hiris halus dan perahkan limau nipis.siap untuk makan tengahari.


7 comments:

  1. menu makan tengahari ker kak nor..sedapnya lala tu..

    ReplyDelete
  2. betul tu akak KS. Sedap lala masak ngn seria tu.

    ReplyDelete
  3. sedapnya kak.. kalau dapat pekena kupang yg warna hijo2 tu lagi sedap tingat masa g melaka makan kupang fresh.. wah nikmatnya..

    ReplyDelete
  4. kedua-duanya PM tak makan...hehe

    ReplyDelete
  5. sedap2 sgt2 ni.. leh copy untuk menu cuti2 nanti

    ReplyDelete
  6. Memang nmpk menyelerakan knor...

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.