Pages

Thursday, January 31, 2013

Martabak pisang berkeju



8 biji pisang emas
gula
keju 
potong pisang nipis-nipis campurkan dengan gula dan parutan keju

untuk kulit
500 gm tepung gandum
secubit garam
air secukupnya

campurakan tepung,garam.uli sedikit demi sedikit dengan air sehingga menjadi doh.bulat-bulatkan adunan doh dah siap sapukan majerin.biar seketika...buatlah macam menebar roti canai dan letakan inti pisang dan parutan keju ..lipatlah seperti  di bawah seterusnya proses mengoreng.sapukan sedikit minyak pada kuali leper..


p/s hari ni tak ada lunch..makan martabak ajelah..tangan dah penat buat tempahan...inilah penyakit saya bila buat tempahan pelangan, masak-masak tak ada..ini pun sebab pisang dah ranum.

9 comments:

  1. belum pernah lg rs murtabak pisang..sedap jgk nampak..

    ReplyDelete
  2. tak penah buat kat umh ni, kat kampung pcl memang selalu mak buat..sedap.

    ReplyDelete
  3. Dah buat murtabak pisang pun kata tak masak Nor? Kalau kakak ni kira dah special dah...

    ReplyDelete
  4. Senang je buat doh tu yeh Knor... simple mimple je...

    pernah buat mertabak ni dulu tapi mcm tebal je knor kulit dia... terus malas haha

    ReplyDelete
  5. sedapnya kak..rajinnya akak ye..nampak ranggip sangat murtabak tu..

    ReplyDelete
  6. telan ayaq liyoq nih...kalu kat mamak tak sama lqngsung !

    ReplyDelete
  7. nampak sedap. kalau rajin boleh sy cuba resepi ni

    ReplyDelete
  8. gebu jer PM tgk murtabak tuh...PM tak pernah lagi merasa murtabak pisang...

    ReplyDelete
  9. tak pernah try murtabak pisang lagi..
    hehehhee

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.