Pages

Wednesday, October 17, 2012

Pais ikan tenggiri dengan ulaman


buzy juga ni...memasak tetap memasak..moh le kita

4 ketul ikan tengiri
sedikit daun selom,pegaga, dan ulam raja di hiris halus

5 biji cili padi
3 ulas bawang merah
sedikit halia
2 biji bawang putih
kelapa
2 batang serai
1 sudu sos ikan
garam
gula 
daun pisang untuk membungkus
2 biji limau kasturi (jus)
semua bahan di kisar

lebih kurang begini le caranya sebelum mengukus

campak-campak aje ye..

lebih kurang gini le selepas di bungkus,bungkuslah macam mana pun..udah tu di kukus,sebelum tu nak bagi tau,biarlah air kukusan tu mendidih dulu yea..

inilah ropenya bila udah masak...
cer try...

maaflah ye..gambar kurang memuaskan..soffealah ni..

15 comments:

  1. sedapnyeee kak Nor... nak pulak makan dgn nasik yg lembik & panas2.... fuhhhh.... pecah da air liur...

    ReplyDelete
  2. makan dengan nasi panas2 memang terbaekkkk

    ReplyDelete
  3. sungguh .. sampai terkecur ayor li*r... sedapnyer... mmg kena cuba ni...

    ReplyDelete
  4. sedapnye. Terima kasih kongsi resepi ni akak.

    ReplyDelete
  5. nakk alamat !! nk dtg umah mkn hehehhe SEDAP nyeerrrr ;)

    ReplyDelete
  6. kalau org yg dah terer masak.. campak2 tu lg sedap.. :)

    ReplyDelete
  7. Sedapnya Nor... bau daun pisangnya tu menambah sedap. Ada aje idea Nor nak buat resepi.

    ReplyDelete
  8. sedapnya pais ikan tenggiri ni..dulu2 tok wan selalu buat camni..tapi sekarang ni org tak ingat dah..

    ReplyDelete
  9. Wah,juadah padi Aidil Adha dah siap rupanya, mari serbu rumah K.Nor....!

    ReplyDelete
  10. kak, sos ikan mane nak cari? ;)

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.