Pages

Tuesday, October 2, 2012

Ketupat daun palas





Bahan:
1 kilo beras pulut (basuh dan toskan)
1 kilo santan pekat (tak nak lemak banyak, leh kurangkan)
Sedikit garam
Sedikit gula
Daun pandan (racik dan simpulkan)
Daun palas
Jagung @ kacang ketupat (kalau suka)

Cara:
Masak santan pekat. Masukkan garam, gula dan daun pandan. Masukkan beras pulut tadi. Pastikan santan sama paras jer dengan beras pulut. Supaya pulut tak lemik sangat. Biarkan hingga separuh masak. Sentiasa dikacau supaya tidak berkerak. Lepas tu angkat dan boleh dibalut dengan daun palas. Boleh juga dicampur dengan jagung atau kacang ketupat kalau suka. 

Setelah habis balut, masukkan semua ketupat tadi ke dalam periuk besar dan rebus dengan air (bagi tenggelam ketupat). Rebus hingga air kering. Angkat dan sejukkan. Makan dengan rendang.

3 comments:

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.