Pages

Tuesday, March 27, 2012

Unfollow.

Assalamualaikum.

Nampaknya ada seorang hamba Allah yang unfollow saya.Agaknya berkecil hati dengan komen dari saya.Saya tak pandai nak bodek-bodek orang,apa yang keluar ikhlas dari hati.Biarkan ia berlalu seperti angin.Jom kita masak.

Tako

BAHAGIAN BAWAH

sengkuang cina

1 cawan tepung jangung (diayak)

11/2 cawan gula pasir

6 cawan air

jus pandan


BAHAGIAN ATAS

1 cawan tepung jagung (diayak)
1 cawan santan 

sedikit garam


CARA MEMBUAT

1. Buat acuan dari daun pandan macam bentuk sampan.

2.Campurkan semua bahan untuk bahagian bawah dan kacau atas api hingga pekat. Tuang dalam daun yang telah tersedia sengkuang dipotong kecil.

3. Campurkan semua bahan untuk bahagian atas dan kacau atas api hingga pekat. Tuang dalam daun.

4. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.

Wassalam.

13 comments:

  1. kuih tako... sedapnye... lama dah tak makan...

    ReplyDelete
  2. kak....serius ni kuih kegemaran sy :) mak sy pn tau...paling suke kuih tako!sedapppppppppppnye! :D bile da habis tinggal daun pisg je belonggok...heheee

    ReplyDelete
  3. salam akak..rindu kat akak..kuih nie sy suka sngat..wow.nampak sedap tu wat makan petang nie..hehe..takpe sy selalu follow akak..dont worry ok..

    ReplyDelete
  4. telan ayaq liyoq nih...sedapnya !

    ReplyDelete
  5. sedapnya kuih tako ni... lapar rasa perut saya ni kak...

    p/s: saya pun ada gak yg dah unfollow.. tetiba hilang satu.. atau mungkin dia dah remove blog dia? hehehehe

    ReplyDelete
  6. ala...sy suka sangat tako ni...my feveret!

    ReplyDelete
  7. saya sangat suka ini kuih !!
    tapi saya suka yg letak jagung

    ReplyDelete
  8. kuih peberet time buka puasa. inilah kuih jannah makan selama 30hari puasa. hehee

    ReplyDelete
  9. waduhhhhh terus rasa laparrrrr hehehe

    ReplyDelete
  10. bila tengok kuih ni teringat masa bulan ramadhan...

    tapi kan... kalau kita nak mengisah tentang komen orang pun susah... biarlah kita berhati terbuka... itu lebih baik...

    ReplyDelete
  11. emmm dapnya tako lama tak buat dan makn.....emmmm

    ReplyDelete
  12. bulan ramadhan selalu jumpa kueh ni atas meja makan...hehehe..

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.