Pages

Tuesday, October 18, 2011

Wordless Wednesday #9

Assalamualaikum.

Suka makan pegaga..
Tahukah anda dekat  Malaysia ni terdapat empat jenis pegaga,tetapi sebenarnya di dunia mempunyai 16 spesies pegaga.Jenis spesies pegaga di Malaysia,pegaga biasa,pegaga salad,pegaga nyonya dan pegaga hitam.Ia mengandungi sejenis enzim bernilai tinggi yang di kenali sebagai 'tetripenoids' yang menjadi bahan asas untuk rawatan kulit serta agen antisel kanser.

Disamping itu,pegaga juga baik sebagai agen antipenuaan,meningkatkan kecekapan otak bagi lelaki dan wanita pertengahan usia,membantu membuang toksin pada buah pinggang dan mengurangkan kandungan gula dalam darah.Pegaga juga mempunyai banyak sebatian kimia dan bioaktiviti yang terbukti mengandungi ciri-ciri antibakteria,antiinflamasi,hipotensi dan insektisid.
Hebatkan pegaga..



4 comments:

  1. Kerabu pegaga x minat.
    Kerabu toge + kerang + perut = sedap!
    Ratah camtu je pun best.

    ReplyDelete
  2. wah nampak sedap kerabu tu..hehhe..air pegaga biasa minum..okla rasanya..bau kuat sikit..

    ReplyDelete
  3. ndak pernah makan makanan macam nie...

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.