Assalamualaikum.
Suka makan pegaga..
Tahukah anda dekat Malaysia ni terdapat empat jenis pegaga,tetapi sebenarnya di dunia mempunyai 16 spesies pegaga.Jenis spesies pegaga di Malaysia,pegaga biasa,pegaga salad,pegaga nyonya dan pegaga hitam.Ia mengandungi sejenis enzim bernilai tinggi yang di kenali sebagai 'tetripenoids' yang menjadi bahan asas untuk rawatan kulit serta agen antisel kanser.
Disamping itu,pegaga juga baik sebagai agen antipenuaan,meningkatkan kecekapan otak bagi lelaki dan wanita pertengahan usia,membantu membuang toksin pada buah pinggang dan mengurangkan kandungan gula dalam darah.Pegaga juga mempunyai banyak sebatian kimia dan bioaktiviti yang terbukti mengandungi ciri-ciri antibakteria,antiinflamasi,hipotensi dan insektisid.
Hebatkan pegaga..
Tahukah anda dekat Malaysia ni terdapat empat jenis pegaga,tetapi sebenarnya di dunia mempunyai 16 spesies pegaga.Jenis spesies pegaga di Malaysia,pegaga biasa,pegaga salad,pegaga nyonya dan pegaga hitam.Ia mengandungi sejenis enzim bernilai tinggi yang di kenali sebagai 'tetripenoids' yang menjadi bahan asas untuk rawatan kulit serta agen antisel kanser.
Disamping itu,pegaga juga baik sebagai agen antipenuaan,meningkatkan kecekapan otak bagi lelaki dan wanita pertengahan usia,membantu membuang toksin pada buah pinggang dan mengurangkan kandungan gula dalam darah.Pegaga juga mempunyai banyak sebatian kimia dan bioaktiviti yang terbukti mengandungi ciri-ciri antibakteria,antiinflamasi,hipotensi dan insektisid.
Hebatkan pegaga..
sumer ulam kemain bnykkhasiat
ReplyDeleteKerabu pegaga x minat.
ReplyDeleteKerabu toge + kerang + perut = sedap!
Ratah camtu je pun best.
wah nampak sedap kerabu tu..hehhe..air pegaga biasa minum..okla rasanya..bau kuat sikit..
ReplyDeletendak pernah makan makanan macam nie...
ReplyDelete