Pages

Sunday, June 30, 2013

Chocolate mousse


Tak tahu nak buat n3 mengenai apa..nampaknya resepi lagi le...moh le kita....


Bahan-bahan:
kek coklat atau vanila kek
puri peach dan puri strawberry
pisang/atau buah apa-apa pun..


120gm Coklat Putih ('bittersweet' atau 'semisweet' – dipotong ketulan)
2 biji Telur Kuning (saiz besar)
60gm Gula Halus
½ sudu kecil Vanila
250 ml ‘Whipping’ Krim

Hiasan:
'Whipped' Krim


Cara-cara penyediaan:

Panaskan periuk bersama 50ml krim.

Sementara itu, dengan menggunakan periuk 'stainless steel' bersaiz sederhana yang telah dipanaskan, masukkan ketulan kecil coklat dan kacaukan ia sehingga coklat itu cair dengan sempurna.

Selepas itu, masukkan coklat cair tadi ke dalam krim yang dipanaskan.

Pada masa yang sama, pukul telur kuning dan campurkan ia ke dalam bahan-bahan tadi. Gaul sehingga sebati. Tutup dan masukkan ia ke dalam peti sejuk untuk sementara.

Sementara bahan-bahan tadi menyejuk, pukulkan 'whipping' krim di dalam bekas yang lain bersama gula dan extrak vanila sehingga ia menjadi adunan yang lembut.

Kemudian, keluarkan bahan yang telah disejukkan tadi. Kacau ia dengan perlahan dan masukkan 2 sudu penuh 'whipping' krim ke dalam campuran coklat tadi untuk cairkan warnanya.

Kemudian salutkan baki 'whipping' krim ke dalam campuran coklat dan gaulkan secara perlahan sehingga sebati.

Akhir sekali, letakkan 'mousse' coklat dengan menggunakan sudu dan masukan ia ke dalam mangkuk atau gelas untuk 6 hidangan mengikut citarasa. Tutup dan sejukkan untuk beberapa jam.

selang selikan buah peach dengan mousse.. puri..juga kek coklat..
hias dengan walnut atau sebagainya...yg boleh di makanlah..saya cuma letakkan pisang..sebab itu aje yang ada ...

p/s resepi sendiri citarasa sendiri...

18 comments:

  1. selalu ada resep baru Knor, ...trims resepnya.

    ReplyDelete
  2. Khai♥Rin : anies -kalau sepinggan kena tunggu raya le anies..

    ReplyDelete
  3. Nor pandai nak mengolah mestilah jadi apa pun bahan yg diberikan.

    ReplyDelete
  4. sedapnya...... pandai betul awak masak... macam2

    ReplyDelete
  5. serius nampak sedap...klu duduk dekat2 umah knor harus saya main order jer nih..

    ReplyDelete
  6. salam kunjungan akak, lama tak jenguk ke sini maklumlah sy dh lama tk online...

    sedapnya tgk coklat mousse ni... rasa lapar pulak bila tengok, hehehe

    ReplyDelete
  7. waaahhh..nak suh syarul pindah dekat ngan umah akak la kalo macam ni............!!!

    ReplyDelete
  8. Barulah saya tau rupa2nya pisang ni boleh dibuat mcm2 resepi, yg saya tau masak pengat dgn gulai saja....
    bagus...bagus Knor...idea yg baik

    ReplyDelete
  9. perghhh....memang menggoda.

    ReplyDelete
  10. wow!!
    sedapnya...
    bila la dapat merasa ni..
    ehheehehe

    ReplyDelete
  11. wallahhh...teringin pulak!
    nk try la, nmpk cam mudah tp ntah jadi ke tak
    dh le kita x pandai hihi

    ReplyDelete
  12. menarik sungguh bende ni. craving je bile tgk. tapi tgk care buat mcm susah je. hahaha. sbb tak bese main dgn krim kot. :)

    ReplyDelete

Terima kasih banyak-banyak kesudian anda datang ke sini,saya amat menghargainya.

Labels

rezeki (8) sakit (5) hadiah (4) solat (4) ilmu (3) kek (3) muhasabah (3) segmen.. (3) .... (2) Malaikat (2) Neraka (2) aktiviti (2) hati.. (2) lelaki (2) makan (2) sumber dr buku 150 wasiat Rasulullah utk wanita (2) sumber.. (2) ............ (1) AKU... (1) Adab... (1) Alien (1) Azab (1) Azan (1) Begini (1) Celaru........ (1) Iblis . (1) Jangan-jangan (1) Kerana Allah. (1) MAMA (1) PROTON PREVE (1) SEGMEN (1) Speech (1) Tasbih.. (1) Yang terpuji.. (1) ajal (1) al-Quran (1) al-kisah (1) amal (1) anak (1) anakku (1) animation (1) approval.. (1) asal (1) aurat.. (1) bau (1) berkumpul dua thn sekali (1) berniaga. (1) berniaga.. (1) bila malam (1) binatang.. (1) bumi (1) bunga. (1) busuk.. (1) cahaya malam.. (1) cake (1) culture shock.. (1) cup cake (1) dakwah.. (1) dish (1) do (1) doktor (1) dosa (1) dr buku..-- (1) dunia sementara.. (1) dunia yg fana.. (1) exam..anak-anak. (1) familyku (1) fitnah dunia (1) gua (1) hasil.. (1) hati (1) hati... (1) hidup.. (1) human (1) ilmu. (1) indahnya (1) indahnya kampung (1) insaf (1) insaf. (1) islam (1) jangan jadi kelab rakan syaitan (1) jangan main2 ye.. (1) jawab soalan (1) jemari.. (1) juadah (1) kari murunggai (1) kenduri kampung (1) kerenah anak-anak (1) lagi2 sakit..nak buat macam mana..dah tu...? (1) lukisan suami (1) manusia.. (1) masa (1) masak utk mereka yg sakit (1) mata (1) matang.. (1) matematik (1) mati. (1) maut (1) mempelam (1) menangis takut kpd Allah SWT. (1) menu sIhat..?? (1) merepek (1) mertua (1) miskin (1) muhammad (1) mumia (1) nasi beriani (1) neraka. (1) nikmat..pada buah (1) non.muslim (1) pasti.. (1) pcl n family.. (1) penyakit hati.. (1) penyakit... (1) pergi tak kembali.. (1) perihal anakku (1) perjalanan kamu wahai anak2 masih jauh (1) perumpamaan (1) pilih lauk mentah (1) polka... (1) positif (1) resepi keli (1) resepi koci labu (1) resepi tako (1) resepi tiramisu azhan.. (1) rezeki.. (1) riya (1) roh.. (1) sabar ye... (1) saja-saja (1) saja-saja. (1) santai sabtu...ahad.. (1) sedekah (1) sedikit angin (1) sehat. (1) sejarah bola sepak (1) selalu minta pada Allah dpt khusuk dlm shalat.. (1) semua kerana Allah (1) senaman. (1) solat jumaat. (1) sumber dr buku.. (1) sunny (1) syurga. (1) tegas (1) tempahan.teman. (1) tetamu/abang (1) tidur siang hari (1) timbangan (1) tip (1) tiru.. (1) ulama (1) untung nasib.. (1) yang terpuji (1)